Tähän ruokaan tarvitset:
Lisukkeeksi tarvitset:
Ota paistipala
pakkasesta. Hiero pinnalle suolaa reilusti ja halutessasi myös mustapippuria.
Laita jäinen paisti kannelliseen ruukkuun. Tarkista, että kansi on varmasti
tukevasti kiinni, ettei paisti kuiva uunissa!
Parhaan lopputuloksen saat paistamalla paistia leivinuunissa koosta riippuen 8-10 tuntia noin 150-180 °C. Ihan hyvän tuloksen saat myös sähköuunissa.
Paistin lisukkeena voit tarjota keitettyjä perunoita ja vihanneksia, kuten porkkanaa, purjoa, kukkakaalia ja parsaa.
Paiston aikana lihasta irtoaa runsaasti nestettä, joka ei haihdu tiiviin kannen ansiosta. Näin säästyt myös erillisen kastikkeen teolta. Jos kuitenkin haluat sakeamman kastikkeen, voit toki suurustaa paistoliemen ja maustaa sitä makusi mukaan.
Paistamiseen voit käyttää myös muita ruhonosia, kuten fileitä tai lapaa.
Tämän ruuan kruunaa hyvä punaviini ja jälkiruuaksi suosittelemme perinteistä marjakiisseliä kermavaahdon kera.Tähän ruokaan tarvitset:
Ota jäinen paisti- tai fileepala pakkasesta ja anna sen sulaa hiukan. Leikkaa terävällä puukolla lihasta lastuja. Lihan täytyy olla tarpeeksi jäinen, että ohuiden lastujen leikkaaminen onnistuu.
Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää pohjalle runsaasti voita. Ruskista lihalastut pannussa ruskeiksi. Paistaminen kannattaa tehdä useammassa erässä ja voita ei kannata nuukailla. Kaada lihat kannelliseen pataan ja lisää joukkoon reippaasti suolaa ja kokonaisia mustapippureita. Kaada tämän jälkeen lihojen päälle vettä, että ne peittyvät kunnolla.
Paista uunissa n. 200 °C parin kolmen tunnin ajan.
Käristyksen lisukkeeksi suosittelemme kunnon pottuvoita ja puolukkahilloa! Jälkiruuaksi voit tarjota vahvat kahvit ja leipäjuustoa vaikka hillojen kera.
Tähän ruokaan tarvitset:
Leikkaa
sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne rasvassa. Lisää joukkoon jauheliha ja
ruskista se täysin kypsäksi. Mausta jauhelihasipuliseos suolalla ja mausteilla.
Lisää tomaattimurskapurkit ja lihaliemikuutio. Keitä kastiketta hetki ja lisää
sitten sokeri. Muhistele pienellä lämmöllä kastike valmiiksi. Voit hauduttaa
sitä parikin tuntia.
Keitä spaghetit ohjeen mukaan ja tarjoile heti. Laita annosten päälle vielä
Parmesan-juustoa ja herkuttele!
Tähän ruokaan
tarvitset:
n. 1 kg ylämaannaudan sisäpaistia tai ulkofilettä
sinihomejuustoa
pekonia
pippuria ja suolaa
valkosipulimurskaa
1-2 isoa sipulia
2 dl kermaa (voit käyttää 4 dl, jos haluat enemmän kastiketta rullille)
kannellinen vuoka paistamiseen (rautapata on paras vaihtoehto)
Ota liha
hyvissä ajoin lämpimään ja leikkaa siitä niin ohuita pihvejä kuin saat (n. 1,5
cm levyisiä).
Nuiji pihvit leikkeiksi. Laita jokaisen leikkeen keskikohtaan
valkosipulimurskaa, sinihomejuustoa, pippuria ja hitusen suolaa ja kääri
leikkeet rullalle. Kääri vielä pekoni jokaisen rullan ympärille. Rullia ei
tarvitse kiinnittää esim. coctailtikuilla vaan pekoni pitää ne napakasti
koossa.
Tämän jälkeen paista rullille kiva ruskea väri paistinpannussa. Et
välttämättä tarvitse paistamiseen rasvaa, koska pekoneista irtoaa rasvaa jonkin
verran.
Kun rullat ovat paistumassa pannulla, kuori sipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi
renkaiksi.
Laita sipulit vuoan pohjalle ja lado väriä saaneet rullat vuokaan sipulien
päälle. Lisää sitten kermaa oman mielesi
mukaan. Tähän ruokaan voit käyttää paljon muitakin mausteita, kuten paprikaa,
chiliä, ym. sekä lisää valkosipulia!
Paista rullia ainakin kaksi tuntia miedolla lämmöllä uunissa.
Herkkurullat ovat niin tuhtia tavaraa, että niiden lisukkeeksi riittää pelkkä
salaatti. Voit toki tarjoilla rullat perunoiden
tai keitettyjen vihannesten kanssa.
Tähän ruokaan
tarvitset:
n. 1,5 kg ylämaannaudan patalihaa tai paistia (huonommatkin osat käy tähän
ruokaan)
oman maun mukaan 2 plloa marinointikastiketta
mausteita oman maun mukaan; valkosipulia, chiliä, mustapippuria, yrttejä, yms.
kannellinen vuoka paistamiseen (rautapata on paras vaihtoehto)
Ota liha
hyvissä ajoin lämpimään ja laita liha vuokaan. Kaada vuokaan
marinointikastikkeet ja lisää mausteet. Paista 150 asteen lämpötilassa uunissa
4-6 tuntia. Tämän jälkeen ota vuoka pois uunista ja nosta lihapala
leikkuulaudan tmv. päälle ja riivi kahdella haarukalla liha hötöksi. Laita
lihahöttö takaisin vuokaan, missä marinadikastike on ja paista uunissa vielä
tunnin verran. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan seisoa ennen tarjoilua noin
puoli tuntia, niin marinadikastike imeytyy lihaan.
Tämä nyhtöhaikku on herkullista perunoiden, juuresten, salaatin, patongin tai
minkä vaan tahansa lisukkeen kanssa. Juomaksi käy kaikki!
© Matintalon tila 2024